De la opoziție spre libertate


Buletin informativ n
r. 1, iulie 2020, editat de Fundația Doina Cornea

 
 
 

La acest număr au colaborat (în ordine alfabetică): Gabriel Andreescu, Marius Boeriu (Asociația 15 Noiembrie 1987 Brașov), Episcopul Florentin Crihălmeanu, Avocat Eugen Iordăchescu, Leontin Horațiu Iuhas, Marius Oprea, Călin Popescu Tăriceanu, Dorin Tudoran.

 
 
  
 
  
 
 

LA ÎNCEPUT DE DRUM

Ne-am strâns câţiva dintre cei care au iubit-o şi respectat-o pe Doina Cornea nu doar pentru a-i cinsti memoria ci şi pentru – mai ales pentru – a urma şi răspândi ceea ce ea a încercat să ne insufle şi înveţe. 

Ea a vorbit atunci când noi tăceam. A venit rândul nostru să vorbim acum, când ea tace. A venit rândul nostru să ne lepădăm de frică şi să spunem ceea ce gândim. Chiar dacă uneori nu vom vorbi, poate, pe aceeaşi voce.

Este exact ceea ce ne propunem să facem. Să vorbim atunci când considerăm că este ceva de spus. Fără ură, fără resentimente. Să readucem la lumină spiritul Doinei Cornea pentru cei care au uitat-o sau să-l insuflăm în sufletele celor care nu au cunoscut-o. Să promovăm valorile româneşti, elitele noastre din diverse domenii – culturale, ştiinţifice, sportive, etc. astfel încât ele să ne devină modele. Să sprijinim şi promovăm iniţiativele şi acţiunile care converg idealurilor noastre.

Prin intermediul acestui buletin informativ care, într-o primă fază, va apărea lunar vă vom ţine la curent cu toate activităţile fundaţiei dar şi cu proiectele acesteia şi stadiul lor de realizare.

Buletinul informativ „De la opoziţie spre libertate‟ se doreşte a fi o gazdă pentru ideile, articolele, propunerile voastre, ale cititorilor acestuia. Bineînţeles, Fundaţia Doina Cornea nu îşi va asuma conţinutul lor. Este responsabilitatea voastră. Noi vom veghea doar la păstrarea decenţei şi vom încerca să le selectăm pe cele care aduc un plus de frumuseţe în lume. Am fi fericiţi ca în acestă foaie să se confrunte idei cât mai diferite, pe care le aşteptăm cu drag.

Leontin Horaţiu Iuhas

 
 

APEL pentru SUSŢINEREA ACTIVITĂȚILOR ARHEOLOGICE PENTRU IDENTIFICAREA ŞI DESHUMAREA VICTIMELOR COMUNISMULUI

Ca urmare a prea-multelor apeluri de nimeni auzite ale istoricului şi cercetătorului Marius Oprea dar şi datorită importanței proiectelor acestuia, Fundația Doina Cornea, împreună cu societatea de avocați Iordăchescu & Asociaţii va susține, începând din acest an, programul de cercetări arheologice pentru descoperirea mormintelor şi deshumarea victimelor regimului comunist. 

Citește mai departe...

 
 
Gabriel Andreescu
 

DOINA CORNEA - PERSONALITATEA-FAR A REZISTENȚEI ANTICOMUNISTE DIN ANII 80 - Gabriel Andreescu

Într-o notă adresată Generalului-Maior Mortoiu Aurelian, Șeful Direcției a III-a din cadrul Departamentului Securitǎții Statului, Unitatea Specialǎ “R” se află textul unei scrisori deschise citită pe 19 decembrie 1989, la Europa Liberă (Arhiva CNSAS, Eterul, D20, vol 7). Era un apel adresat tuturor românilor „de suflet, muncitori, tehnicieni și ingineri, studenți, oameni de științǎ, de artǎ și culturǎ, țǎrani, militari și activiști, precum și securiști...

Citește mai departe...

 
 
 

SOLIDARITATEA NE-A SALVAT!
Marius Boeriu, Preşedinte Asociaţia
15 Noiembrie 1987 Brașov

Pentru ca  românii să aibă acces la informaţii, să  poată călători oriunde în lume, tinerii să poată alege unde să-şi trăiască viaţa ... unde să studieze  ..., pentru a putea fiecare dintre noi să spună cu glas tare ce gândeşte , a fost nevoie în România comunistă,  de sacrificiul multor oameni. Astăzi nu este  usor,  dar poţi să alegi,  poţi să decizi, poţi să te revolţi şi să protestezi fără să fi arestat , anchetat  şi torturat psihic si fizic!

Citește mai departe...

 
 
 

IN MEMORIAM DOINA CORNEA
†  Florentin CRIHĂLMEANU, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla

Se spune că memoria zidește identitatea, iar identitatea generează misiunea. Marile personalități ale istoriei rămân înscrise în memoria neamurilor peste veacuri, tocmai pentru că au știut să ofere modele de gândire, de trăire și de acțiune, care confirmă și construiesc identitatea generațiilor succesive, iar prin aceasta orientează viața lor spre o misiune concretă. 


Citește mai departe...

 
 
 

DOINA CORNEA, PRINTRE NOI
Marius Oprea

În 1982, Doina Cornea, o femeie cu o statură măruntă, ajunsă la vîrsta cînd alte femei sînt mai degrabă preocupate de conservele pentru toamnă, de cea mai bună rețetă de zacuscă și de cum să faci față, cu onorabilitate, lipsurilor de tot felul din aprovizionarea casei, altfel spus, cum să ”te descurci” la o adică cu ale casei într-o lume tot mai săracă, dar care își dorea din toate puterile să salveze aparențele unei vieți bune, a lăsat deoparte toate aceste măști ale unui cotidian altfel cenușiu și a decis să spună lucrurilor pe nume: în România, epoca nu era ”de aur”, ci de mucava aurită, viața nu era minunată, ci apăsătoare. Nu lipseau doar cele mai elementare bunuri, dar și cele mai elementare drepturi.

Citește mai departe...

 
 
 

MESAJ
Călin Popescu Tăriceanu

Salut apariția primului număr al Buletinului Informativ al Fundației “Doina Cornea”. Sper să fie ceasul deșteptător pentru societatea civilă care pare că, hipnotizată de noul coronavirus, și-a uitat rolul de apărător al drepturilor și libertăților individuale.
Nu există virus, nu există boală care trebuie să ne facă să ne uităm trecutul. Dorința actualilor guvernanți de a suprima drepturile și libertățile noastre în numele luptei cu virusul este întoarcerea la timpurile când Doina Cornea era unul dintre puținii români care denunțau dictatura. Și astăzi cei care semnalăm derapajele de la democrație ale guvernanților suntem tot prea puțini, de aceea orice voce care ni se alătură este binevenită.

 
 
 

METAFORA REALITĂȚII VS. REALITATEA METAFOREI - HAIDEȚI S-O MERITĂM PE DOINA CORNEA - Dorin Tudoran

Sosită la București imediat după instalarea primului guvern postceaușist, la întrebarea “Ce credeți că trebuie să facă noul guvern pentru a reuși, acum, când în România s-a instaurat libertatea?”, o redactoare a postului de radio Vocea Americii primea un răspuns scurt și cuprinzător...

Citește mai departe...

 
 
 

PROIECTELE FUNDAŢIEI DOINA CORNEA
Leontin Horaţiu Iuhas

Din momentul în care s-a născut ideea fundaţiei şi până acum, chiar dacă ea nu a existat „de drept‟ ea a existat cu prisosinţă „de fapt‟ prin proiectele pe care le-a demarat şi care sunt în diverse stadii de realizare. Voi încerca să vi le prezint acum pe cele mai importante, urmând ca în fiecare din numerele viitoare...

Citește mai departe...

 
 
 

DOINA CORNEA A SCRIS UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE PAGINI DIN ISTORIA NOASTRĂ - Avocat Eugen Iordăchescu

Despre puțini oameni putem spune că au scris istorie. Despre doamna Doina Cornea, aș spune că a scris una dintre cele mai frumoase pagini din istoria noastră. Una pe care e foarte, foarte important, să o citească și copiii noștri, și copiii lor.

E important să ne amintim că au existat oameni pentru care libertatea de a gândi adevărul și de a spune adevărul erau valori absolute.

Citește mai departe...

 
 
 

ÎNREGISTRAREA FUNDAŢIEI DOINA CORNEA - ISTORIC, PERSPECTIVE
Leontin Horaţiu Iuhas

În luna octombrie a anului 2018 am început demersurile pentru înfiinţarea Fundaţiei Doina Cornea. Era evident că nu dispun de suma necesară înregistrării legale a fundaţiei dar am pornit totuşi, plin de entuziasm. Eram sigur că scopul şi obiectivele fundaţiei vor aduna suficienţi membri care, prin aportul lor, vor asigura contribuţia financiară necesară.

Am conceput, în consecinţă, un statut...


Citește mai departe...

 
 
 
 
“PÂNĂ CÂND NU ÎNVIEM DIN PUNCT DE VEDERE SPIRITUAL,
NOI SUNTEM MORȚI!” 
DOINA CORNEA
 
 
 
 

Parteneri:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Website 
 
Facebook 
 
Instagram