Persbericht

GHENT MARATHON
 28 oktober 2018

Walking & Running For UZ – Intens 
UZ Gent roept op om deel te nemen ten voordele van de VZW UZ-Intens

Op zondag 28 oktober 2018 vindt de 2e editie van de Pauwels Consulting Ghent Marathon plaats. De 1e editie werd heel positief onthaald en bracht ruim 7.000 lopers naar Gent. De wedstrijd bestaat uit een kidsrun, 5km, 10km, 21km en de volledige marathon.Marathonman Stefaan Engels benadrukt dat 28 oktober een loopfeest moet zijn voor iedereen. Ghent Marathon wil een zo breed mogelijk doelpubliek tot bewegen en sporten aanzetten. Want sporten houdt meer dan alleen het lichaam in vorm. 

Zo organiseert UZ Gent, dienst Intensieve Zorg, “Walking & Running for UZ INTENS” ten voordele van de VZW UZ-INTENS, een supportgroep van het UZ Gent voor patiënten en hun familie na een opname op Intensieve zorg. 

De VZW werd eind 2017 opgericht. De psychologische begeleiding, het lotgenotencontact op verschillende evenementen (beweging, kunst, muziek), de ‘erkenning’ dat ook na het fysieke herstel het psychisch herstel zwaar kan doorwegen, de steun van zorgverleners buiten de kliniekmuren, … zijn de belangrijke aspecten die de VZW aandacht wil geven. De VZW wordt door verschillende zorgverleners van de Intensieve Zorg (artsen, verpleegkundigen, psychologen, kinesisten) samen met de patiënten vorm gegeven.

WALKING & RUNNING FOR UZ – INTENS

Diensthoofd Intensieve Zorg, Prof. D. Benoit benadrukt het belang van de VZW en het initiatief. “Voor patiënten die een zwaar ziekteproces overleven, is het herstel fysiek en mentaal vaak erg lastig. Een revalidatie kan verschillende maanden tot jaren na de opname duren. Terug thuis merken ze dat hun leven volledig is veranderd. Vanuit het ziekenhuis willen we de patiënten en hun familie helpen bij hun re-integratie in het leven op alle vlak.

  "Na een ziekenhuisopname op een kritieke dienst, is lotgenotencontact ontzettend belangrijk. Mensen zijn geconfronteerd geweest met de eindigheid van dit leven.”
- Prof. D. Benoit, Diensthoofd Intensieve Zorg

Tijdens Ghent Marathon organiseert de VZW “Walking & Running for UZ-Intens" om de VZW kenbaarheid te geven en fondsen te werven voor haar werking. Patiënten, begeleiders, artsen, familie, supporters en vrienden krijgen een warme oproep om mee te doen. Verschillende ex-patiënten doen alvast mee.

Marc Roland
Ziekteproces : hartstilstand
Doel : 10 km lopen

Marc Roland (54) liep vroeger meer dan 10 marathons. Na een hartstilstand - hij werd zelfs even dood verklaard - wachtte hem een lange revalidatie in UZ Gent. Een grote confrontatie voor Marc was zijn eerste ervaring op de loopband waarbij hij maar 4 km/u kon lopen en na 10 minuten helemaal uitgeput was. “Ik wil helemaal herstellen en bereid me nu voor op de 10 km van Ghent Marathon ten voordele van de VZW. Eigenlijk wil ik er 21 lopen, maar de hartchirurg heeft me nog geen go gegeven hiervoor.”

Filip Demeyer
Ziekteproces : Necrotiserende fascitis
Doel : 10 km lopen

Een vleesetende bacterie in zijn been kostte hem twee jaar geleden bijna zijn been en zelfs zijn leven. Zijn prognose was slecht. 30 procent kans op overleven, geen kans om ooit nog te sporten, maar Filip Demeyer (37) is een doorzetter. Nu kan hij nog maximum 10 km lopen. "Het feit dat ik nog leef en mijn been nog heb, heb ik te danken aan de mensen van het UZ Gent.  Het spreekt dus voor zich dat ik mee wil lopen ten voordele van de VZW UZ-Intens.  Mijn vrouw en vrienden lopen mee.” 

Katleen De Jans
Ziekteproces : Diverse trauma’s
Doel : 5 km wandelen in 2 uur tijd

Vijf jaar geleden werd Katleen De Jans (57) 6 maanden gehospitaliseerd. Na een verkeerd gelopen kijkoperatie, ontstoken pancreas, verlamd middenrif en nog één long, leerde ze moeizaam opnieuw lopen en eten. Fysiek en mentaal blikt ze terug op een zware tijd. “Ik engageer me graag voor de VZW en de lotgenoten-ontmoetingen. Dankzij de VZW heb ik het gevoel dat ik er niet alleen voor sta tijdens de loodzware revalidatie. Bewegen is belangrijk voor mijn herstel. 2 uur stappen zou al mooi zijn op de Ghent marathon. Mijn zoon Maurijn loopt ook met enkele vrienden de 10 km of halve marathon ten voordele van de VZW,”

Wilt u graag een interview met een van bovenstaande bijzondere deelnemers, dan kan dat. Stuur een mailtje naar sandra@catscommunication.be

Inschrijven voor Ghent Marathon ten voordele van de VZW kan via bo.vandenbulcke@uzgent.be of stephanie.bracke@uzgent.be
Alle ex- Intensieve Zorg patiënten en kinderen kunnen gratis deelnemen aan dit evenement via de VZW. De familie, vrienden en kennissen, sympathisanten betalen 50 Euro. Hiervoor ontvangt men een loopnummer en T-shirt, medaille en een fiscaal attest omdat men het goede doel steunt.

INSCHRIJVINGEN EN VOORBEREIDING
Het sportfeest gaat in 2018 ook van start aan de Topsporthal waar atleten en supporters verzamelen, met muziek en commentatoren die enthousiast aftellen tot aan de start. 
Inschrijven voor alle afstanden van de Marathon van Gent kan op www.ghentmarathon.be. 

Zich goed voorbereiden is het halve werk. Zo biedt de Ghent Marathon groepsverkenningstrainingen aan. De trainingen worden aangevuld met infomomenten over optimale voeding, voorkomen van sportblessures en mentale trainingstips. Engels ziet het zo:  “Als je steunt op de begeleiding van een goed team, zoals ik altijd gedaan heb, dan kan je op een verantwoorde manier je sportieve doel bereiken.” 

OVER MARATHONMAN
Stefaan Engels moedigt iedereen aan om zijn grenzen te verleggen: “Of het nu gaat om je eerste marathon of je 365ste. Lopen maakt je als mens zoveel sterker.” Engels wordt niet voor niets Marathonman genoemd. In 2011 liep hij 365 opeenvolgende marathons en kreeg zo de bijnaam Marathonman. Gedurende zijn hele loopbaan liep hij maar liefst 1001 marathons. Engels is op allerlei vlakken actief en bruist van de initiatieven. Hij runt ook loopclub Club365 aan de Watersportbaan. 

Meer informatie

Stefaan Engels
Marathonman
T: 0488/62 51 11

Meer persinformatie

Sandra Plasschaert  
Perscontact
T: 0479/35 10 39Wordt dit bericht niet goed weegegeven? Open deze dan in je browser